Roy Boerenfijn

Loep

Eropuit in je achtertuin!

Loep is een nieuwe encyclopedie die gevuld moet worden met planten en dieren die je in Nederland tegenkomt. Het doel hiervan is om meer mensen te motiveren naar buiten te gaan en daarnaast meer te leren over de natuur in ons land. Je kan dit zien als een ouderwets verzamelboek met stickers die je erin moest plakken. Echter zijn er door deze digitale vorm een hoop nieuwe mogelijkheden.

De grootste vernieuwing is namelijk dat je de verschillende flora en fauna die je vind daadwerkelijk scant met je camera. De app herkent het gescande dier uit een database en voegt het toe aan de juiste pagina. Zo zijn er een hoop dier- en plantsoorten die gevuld kunnen worden met al jouw vondsten. De app is zo ontworpen dat je telkens wat verder kunt trekken om zo zeldzamere soorten te ontdekken. Begin in de tuin, zoek daarna in de straat, het park, het strand etc. Dit houd het toegankelijk voor iedereen en voed het tegelijkertijd de nieuwsgierigheid. Naast het vrij scannen zijn er dagelijks en wekelijks verschillende opdrachten te vinden die je zullen inspireren om op verschillende plekken te zoeken waar je misschien niet meteen aan had gedacht.

Cliënt: Afstudeerproject HKU

Samenwerking: Tim Visser (onderzoeker Wageningen Environmental Research)

Rol: Concept & uitwerking

Vanuit de flowchart ontwierp ik schetsen die ik vervolgens omzette naar wireframes. Het doel was om deze zo eenvoudig mogelijk te houden. Dit resulteerde in een menu die het mogelijk houd om op elk moment te navigeren naar de verschillende onderdelen van de app. Je wilt geen vondst missen doordat je met de navigatie zit te worstelen.

Uitdagingen motiveren je om elke dag terug te komen en op zoek te gaan naar nieuwe vondsten. Daarnaast brengen ze je misschien op nieuwe ideeën waar je op onderzoek uit kunt gaan.

Eindpresentatie HKU

Nieuwsgierig naar meer?